Το φαγητό για το Πασχαλινό τραπέζι είναι μια τελετουργία για τα χωριά του Ρουμλουκιού. Το Μέγα Σάββατο οι νοικοκυρές ετοιμάζουν με ιδιαίτερη αγάπη το παραδοσιακό φαγητό που δεν είναι άλλο από αρνί ή κατσίκι γεμιστό με τα μπιτζιβίσια δηλαδή τα εντεράκια και τα συκωτάκια του.
Όταν τελειώσει η διαδικασία το ταψί τοποθετείται μέσα σε παραδοσιακό φούρνο τον οποίο, αφού κάψουν πρώτα καλά και έχουν μείνει μόνο τα κάρβουνα, κλείνουν με λάσπη γύρω γύρω να μην μπαίνει αέρας και αφήνουν μέσα το φαγητό να σιγοψήνεται όλη τη νύχτα.
ΥΛΙΚΑ
κρέας αρνί ή κατσίκι
3-4 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκορδάκια φρέσκα
Τη συκωταριά από το αρνί
τα έντερα τα οποία πλένουμε καλά και
τα γυρίζουμε
τα γυρίζουμε
2 ή 3 κούπες ρύζι
μαϊντανό
δυόσμο
μισή κούπα ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι μαύρο και κόκκινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το κρέας το αλατοπιπερώνουμε και το
βάζουμε στο ταψί. Γυρίζουμε τα έντερα με ένα ξυλάκι και τα πλένουμε καλά,
πλένουμε καλά και τη συκωταριά και τα ζεματίζουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια
μαζί με τα σκορδάκια και τα ζεματίζουμε κι αυτά (η αναλογία είναι μία κατσαρόλα
γεμάτη ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια). Ψιλοκόβουμε τα έντερα και τη συκωταριά.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα έντερα και
συκωτάκια. Στίβουμε τα ζεματισμένα κρεμμυδάκια με το χέρι μας και τα σοτάρουμε
κι αυτά μαζί με τα συκώτια, ρίχνουμε το ρύζι, το
μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά
και γεμίζουμε την κοιλιά του αρνιού μετά τα ρίχνουμε στο ταψί . Προσθέτουμε τρεις κούπες νερό και
σκεπάζουμε το ταψί πολύ καλά με αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο. Σε κάποια χωριά του Ρουμλουκιού βάζουν λιγότερα κρεμμυδάκια και ρύζι και προσθέτουν σπανάκια στη γέμιση. Και στις δύο περιπτώσεις η γεύση είναι τέλεια.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!
ΚΑΝΕΛΛΑ.Α.Κ
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!
ΚΑΝΕΛΛΑ.Α.Κ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου