27/1/18

Μαθαίνω για την γρίπη,προστατεύω την Υγεία μου



Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος   που προκαλείται από διάφορους ιούς  οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων.  Τα συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος είναι παρόμοια ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο ένοχος είναι ένας ιός. Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στη γρίπη και το κρυολόγημα (ίωση, όπως το λέμε επίσης) είναι η βαρύτητα των συμπτωμάτων αλλά και ο τρόπος που εκδηλώνονται. 











Στην ίωση μπορεί να έχετε:
Συνάχι και καταρροή, χωρίς βλέννες.

Ήπιο και ξηρό βήχα, χωρίς φλέγματα.
Δέκατα ή χαμηλό πυρετό (μικρότερο από 38,5 βαθμούς Κελσίου).
Ο πυρετός υποχωρεί κάτω από το 37 με αντιπυρετικό.
Τα συμπτώματα ξεκινούν ήπια και υποχωρούν μέσα σε τρία 24ωρα. 
Στη γρίπη μπορεί να έχετε: 
Απότομη άνοδο ψηλού πυρετού (πάνω από 38 βαθμούς) και ρίγη.
Πονόλαιμος, καταρροή και δυνατό πονοκέφαλο.
Πόνο σε όλο το σώμα και στα κόκαλα, αδυναμία και δυσκολία να μένετε όρθιοι.
Βήχα, ξηρό στην αρχή που αργότερα γίνεται βήχας με απόχρεμψη.
Σε γενικές γραμμές, ο πυρετός διαρκεί δύο με τρεις ημέρες, τα υπόλοιπα συμπτώματα τουλάχιστον επτά με δέκα ημέρες, ενώ η κούραση διαρκεί ακόμη περισσότερο.
Θυμηθείτε: Στη γρίπη τα συμπτώματα εμφανίζονται ραγδαία και σας κρατούν στο σπίτι ή στο κρεβάτι ενώ στο απλό κρυολόγημα είναι σχετικά ήπια και συνήθως πίνοντας μερικά παυσίπονα και αντιπυρετικά μπορείτε να συνεχίσετε την καθημερινότητα. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια το ιδανικό θα ήταν να μην πάτε στη δουλειά σας  ή το σχολείο, τόσο για να ξεκουραστείτε και να περάσει πιο γρήγορα η ίωση αλλά και για να μην κολλήσετε τους συναδέλφους ή τους συμμαθητές  σας.  
Πηγή: capital.gr
Τρόποι αντιμετώπισης
Τις περισσότερες φορές και η γρίπη και το κρυολόγημα περνούν χωρίς να χρειασθεί κάποια ιδιαίτερη αγωγή. Άλλες φορές απαιτείται κάποια ανακουφιστική θεραπεία για να αμβλύνουμε τα συμπτώματα, πχ  αντιβηχικά για το βήχα, αντιπυρετικά για τον πυρετό, αποσυμφορητικά της μύτης, παυσίπονα για τον πονοκέφαλο και τους πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.
Η ανάπαυση του άρρωστου  όσο διαρκούν τα συμπτώματα και ιδιαίτερα ο πυρετός, το ελαφρύ φαγητό και τα ζεστά πχ χαμομήλι, γάλα κ.α τις περισσότερες φορές αρκούν για να ανακουφισθεί το άτομο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά αντενδείκνυται η χορήγηση ασπιρίνης ως αντιπυρετικού, αλλά συνιστάται η παρακεταμόλη.

Συντακτική ομάδα: Ευαγγελία Δ. & Σωτήρης Ρ.
Μέτρα πρόληψης

§  Να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν γρίπη. Να βρίσκεστε τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά.
§  Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού.
§  Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
§  Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.
§  Να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα και να φροντίζετε για τη συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου βρίσκεστε.
§  Τα άτομα με γρίπη πρέπει να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως, τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.
§  Φροντίστε τον εαυτό σας με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, τακτική προληπτική ιατρική παρακολούθηση. Κατά την ιατρική προληπτική εξέταση εντοπίζονται και θεραπεύονται πρώιμα νοσήματα που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού, όπως ο διαβήτης. Επίσης, αναλόγως ηλικίας και ιατρικών προβλημάτων, χορηγούνται ενισχυτικά εμβόλια.                                                Συντάκτρια: ΚΑΝΕΛΛΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ποια η διαφορα γριπης και ιωσης

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/2/17, 8:42 π.μ.

    Παιδιά να ακολουθούμε τις συμβουλές για να είμαστε υγιείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή