3/12/16

Εύκολες ιδέες για το δείπνο όλου του μήνα

Σχετική εικόνα


Με λίγο προσεκτικό σχεδιασμό μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα χρήματα του νοικοκυριού σας και να ετοιμάσετε νόστιμες και υγιεινές συνταγές για την οικογένεια, ακόμη κι αν δεν έχετε χρόνο.



    Ξεκινώντας                                                                                                                                        Προμηθευτείτε ένα ημερολόγιο ή σχεδιάστε ένα εσείς για να γράψετε από μια ιδέα για κάθε ημέρα. Θα δείτε ότι η σελίδα θα γεμίσει με εύκολες συνταγές και τα κενά δεν θα σας τρομάζουν πλέον.                                                  Κρέας:  Το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών, ενώ είναι ιδανικό για εύκολες συνταγές για  δείπνο τις καθημερινές.Ψήστε κοτόπουλο χωρίς την πέτσα. (Το τηγανιτό σνίτσελ κοτόπουλου είναι έξι φορές πιο λιπαρό!). Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το κυριακάτικο ψήσιμο, χρησιμοποιώντας τα απομεινάρια για  ένα   γεύμα ακόμη:  με ένα κοτόπουλο ετοιμάστε δύο γεύματα. 
   Αν μαγειρέψετε χοιρινό και θέλετε να κρατήσετε λίγο για το γεύμα μιας άλλης ημέρας, αφήστε το να κρυώσει όσο πιο γρήγορα μπορείτε και βάλτε το στο ψυγείο ή την κατάψυξη.                                                                                                                                      
    Εξοικονομήστε χρήματα καταψύχοντας κρέας ­– αγοράστε το σε προσφορά και κρατήστε το για όποτε το χρειαστείτε.                                                                                                                                                
    Καταψύξτε ωμό κρέας πριν την ημερομηνία λήξης του και μαγειρέψτε το μέσα σε δύο ημέρες από την απόψυξη. Αντο αποψύξετε σε φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να το μαγειρέψετε αμέσως.  
                                    
  Συνταγές με ψάρι: Είναι καλό να καταναλώνετε λιπαρά ψάρια μία με δύο φορές την εβδομάδα, αλλά αυτό σημαίνει φρέσκο τόνο, σολομό, σαρδέλες και ψάρια όπως η πέστροφα. Ο τόνος σε κονσέρβα θεωρείται κοινό ψάρι. Τα λευκά ψάρια αποτελούν διατροφική βάση για υγιεινές συνταγές με λαχανικά στον ατμό ή σε κομματάκια μέσα  σε ρύζι.
Αν φτιάξετε πίτα με ψάρι, φτιάξτε παραπάνω πουρέ πατάτας και ψήστε περισσότερο λευκό ψάρι, στη συνέχεια αναμίξτε τα και πλάστε με το μίγμα ψαρομπουκιές που μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη για κάποια άλλη ημέρα.   
   Πιάτα με ρύζι και ζυμαρικά: Τα αμυλούχα γεύματα αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων και άρα ενέργειας, αλλά και βιταμίνης Β, φυτικών ινών, ασβεστίου και σιδήρου και θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 30% της διατροφής σας. Επιλέξτε να τα συνοδεύσετε κάθε φορά με κάτι άλλο για να εξασφαλίσετε πιο υγιεινή διατροφή: σάλτσα με ντομάτα και λαχανικά, με λεμόνι και κοτόπουλο, με τυρί μειωμένων λιπαρών. Αν τα παιδιά σας θέλουν πέστο, βάλτε από πάνω διάφορα λαχανικά όπως καρότο, μπρόκολο ή καλαμπόκι. Αν μαγειρέψετε το ρύζι από πριν, πρέπει να προσέξετε. Αφότου μαγειρευτεί, διατηρήστε το στους 60°C μέχρι να το σερβίρετε, αλλιώς κρυώστε το άμεσα ρίχνοντάς του κρύο νερό ή τοποθετώντας μικρές ποσότητες σε ρηχά πιάτα, και στη συνέχεια φυλάξτε το στο ψυγείο. Μην το αφήσετε να κρυώσει αργά. Τα πιάτα με ζυμαρικά και ρύζι είναι μια καλή λύση όταν δεν έχετε πολλά φρέσκα υλικά.
  Έξυπνη συμβουλή: Μην ξεχάσετε να προγραμματίσετε συχνά δραστηριότητες μετά το σχολείο. Εκείνα τα βράδια, ετοιμάστε συνταγές για παιδιά που πέρασαν δραστήρια ημέρα. 
Κανέλλα  Κ.  Στ΄ τάξη                                      Πηγή: www.epithimies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου