8/12/16

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ


Αποτέλεσμα εικόνας για κουραμπιέδεσΥΛΙΚΑ:
•    200 γραμ. ή 1 νεροπότηρο βούτυρο γάλακτος, (όχι λιωμένο)
•    200 γραμ. ή 1 νεροπότηρο φυτίνη, (όχι λιωμένη)
•    250 ml. ή 1 νεροπότηρο αραβοσιτέλαιο
•    80 γραμ. ή ½ κούπα ζάχαρη άχνη
•    1 αυγό
•    1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
•    4 βανίλιες
•    75 ml. ή 1 φλυτζ. καφέ ούζο
•    170 γραμ. ή 1 κούπα καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
•    900 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)
•    1 κιλό ζάχαρη άχνη
•    ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Όλα τα υλικά μας, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά.  Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν.
Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.
 Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη φυτίνη για 5΄, μετά προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και την άχνη και τα χτυπάμε για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς» Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αυγό, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, το ούζο και 2 - 3 κουταλιές της  σούπας από το αλεύρι.
Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αμύγδαλο και μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε το μισό αλεύρι.
Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλό είναι να συνεχίσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο).
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει).
Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»   Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»Κουραμπιέδες βουτυράτοι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη - λίγη την άχνη να κάνει στρώση.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να παγώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα.
Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Μ.  &  ΚΑΝΕΛΛΑ.Κ         Πηγή:   faghta-giagias.blogspot.com






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου