• 200 γραμ. ή 1 νεροπότηρο βούτυρο γάλακτος, (όχι λιωμένο)
• 200 γραμ. ή 1 νεροπότηρο φυτίνη, (όχι λιωμένη)
• 250 ml. ή 1 νεροπότηρο αραβοσιτέλαιο
• 80 γραμ. ή ½ κούπα ζάχαρη άχνη
• 1 αυγό
• 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
• 4 βανίλιες
• 75 ml. ή 1 φλυτζ. καφέ ούζο
• 170 γραμ. ή 1 κούπα καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
• 900 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)
• 1 κιλό ζάχαρη άχνη
• ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα
• 200 γραμ. ή 1 νεροπότηρο φυτίνη, (όχι λιωμένη)
• 250 ml. ή 1 νεροπότηρο αραβοσιτέλαιο
• 80 γραμ. ή ½ κούπα ζάχαρη άχνη
• 1 αυγό
• 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
• 4 βανίλιες
• 75 ml. ή 1 φλυτζ. καφέ ούζο
• 170 γραμ. ή 1 κούπα καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
• 900 γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (περίπου)
• 1 κιλό ζάχαρη άχνη
• ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Όλα τα υλικά μας, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν.
Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν.
Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη φυτίνη για
5΄, μετά προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και την άχνη και τα χτυπάμε για 10΄,
μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αυγό, τις βανίλιες,
το μπέικιν πάουντερ, το ούζο και 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αμύγδαλο και
μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε το μισό αλεύρι.
Καλό είναι να συνεχίσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας
απαλά και ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο).
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει).
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει).
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους
αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη -
λίγη την άχνη να κάνει στρώση.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να παγώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα.
Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να παγώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα.
Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Μ.
& ΚΑΝΕΛΛΑ.Κ Πηγή: faghta-giagias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου