7/12/16

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


·



Τι χρειαζόμαστε:
·         240 γρ. σπορέλαιο
Αποτέλεσμα εικόνας για μελομακαρονα·         240 γρ. ελαιόλαδο
·         50 γρ. κονιάκ
     160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
·         1 κ.γ. σόδα μαγειρική
·         200 γρ. ζάχαρη
·         1 κ.γ. γαρύφαλλο
·         2 κ.γ. κανέλα
·         Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
·         900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·         2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
·         400 γρ. ζάχαρη
·         400 γρ. νερό

·         400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
·         ½ λεμόνι (ακέρωτο)
·         Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Πώς το κάνουμε:

·         1) Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ
·         2) Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
·         3) Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα.
·         4) Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
·         5) Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
·         6) Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα.
·         7) Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια
·         8) και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
·         9) Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
·         10) Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’.
·         11) Ξαφρίζουμε τον αφρό.
·         12) Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα.
·         13) Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά.
·         14) Πασπαλίζουμε με φυστίκι ή καρύδι.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Μ. ΚΑΝΕΛΛΑ.Κ                                Πληροφορίες: www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου