·
Τι
χρειαζόμαστε:
·
240 γρ. σπορέλαιο
·
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
·
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
·
200 γρ. ζάχαρη
·
1 κ.γ. γαρύφαλλο
·
2 κ.γ. κανέλα
·
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
·
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
·
400 γρ. ζάχαρη
·
400 γρ. νερό
·
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
·
½ λεμόνι (ακέρωτο)
·
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Πώς το κάνουμε:
·
1) Κοσκινίζουμε
το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ
·
2) Βάζουμε
το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το
ξύσμα πορτοκαλιού.
·
3) Διαλύουμε
την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα.
·
4) Ανακατεύουμε
με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το
μείγμα.
·
5) Δεν
παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
·
6) Παίρνω
ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα.
·
7) Τα
αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια
·
8) και
ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να
ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
·
9) Τα
αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
·
10) Για
το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν
βράση, βράζουμε 3’.
·
11) Ξαφρίζουμε
τον αφρό.
·
12) Αφήνουμε
το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα.
·
13) Τα
βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά.
·
14) Πασπαλίζουμε
με φυστίκι ή καρύδι.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Μ. ΚΑΝΕΛΛΑ.Κ Πληροφορίες: www.sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου